Go help somebody

Er du en giver, taer eller en matcher?

Hvilken personlighet er den mest hjelpsomme?

Hjelper du av plikt eller av kjærlighet?

Er du for hjelpsom?

Dette er noen av spørsmålene Øyvind Kvalnes forsøker å svare på i «Hjelp – hvordan kan vi gjøre en forskjell for andre?», en bok jeg har lest de siste dagene.

I løpet av de drøyt 70 sidene som følger, har jeg fått innblikk i hvorfor vi hjelper andre, hvordan vi kan gjøre det og hvem vi bør hjelpe. Det jeg imidlertid bet meg merke i, var å lese om hvor smittsomt hjelpsomhet kan være.

I løpet av boken oppsøker Kvalnes typiske ultra-ekstrem-helgen-hjelpere, som for eksempel Lindis Hurum. Hurum er for de som ikke kjenner til henne, ei dame som dedikerer store deler av livet sitt til Leger uten grenser. Hun fortalte at hun var forsiktig med å fortelle andre om arbeidet hun gjør. Av frykt for at andre skal sitte igjen med dårlig samvittighet for at de ikke gjør mer eller for at de skal føle seg som dårligere mennesker fordi de ikke har en like viktig jobb.

Men skal vi tro forskningen som presenteres i boken, bør Hurum skryte mer av det hun gjør. Det viser seg at vi blir mer hjelpsomme av å høre om og av å se andres hjelpsomhet. Dersom vi er omringet av mennesker som ønsker å gjøre en innsats, øker sjansen for at vi selv trår til.

Denne søndagen har jeg derfor stilt meg følgende spørsmål: Hvordan kan jeg være åpen, hjelpsom og tilgjengelig i uken som kommer?

Jeg har bestemt meg for:

  • Å si ja til et verv i en frivillig organisasjon
  • Være fleksibel i avtalene jeg gjør
  • Generelt være på utkikk og være mer observant på om de rundt meg trenger en hjelpende hånd

Nå oppfordrer jeg deg til å tenke ut tre ting du kan gjøre for å være litt mer hjelpsom i uken som kommer.

Og hvis du enda ikke skulle være overbevist:

Hjelpsomme mennesker er lykkeligere enn de som er mest opptatt av seg selv. Å hjelpe til er bra for hjertet, det kan senke stressnivået i kroppen og gi deg en god følelse.

Så nå: go help somebody!

Klem Vilde

Hvis du vil få en mail hver gang jeg skriver et nytt innlegg, kan du melde deg på nyhetsbrevet mitt 🙂 Da blir jeg superglad!

Følg meg gjerne på Instagram eller på Facebook.

Hvis du har lyst til å høre podcasten «venneforespørsel», kan du lytte her.

Kommenter under

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felter er merket med *

Abonner på nyhetsbrevet mitt

Hei :) Når jeg publiserer et nytt innlegg på bloggen kan jeg sende deg en e-post! Det er helt gratis å melde seg på, og e-posten din blir kun brukt til dette formålet.

0