Opererer vi med for mange absolutter?

Turen til Senegal har fått meg til å innse at vi kanskje opererer med for mange absolutter.

Tanker om hvordan hverdagen skal se ut, hvem som passer sammen, hvem som ikke gjør det, hvem som er sterk, hvem som er for sårbar, hvem som vil for mye for seg selv, og hvem som i alt for stor grad lar seg styre av andre.

Jeg ristet i alle fall på hodet og tenkte at det var forkastelig da jeg først fikk høre hvor mye kvinner og menn med «vanlige» jobber i Senegal tjener. Men ved nærmere ettertanke – er det jeg som skal definere hva som er et godt liv? Evner jeg i stor nok grad å reflektere over at vi faktisk lever i et av landene i verden hvor utlendinger opplever at det er vanskeligst å få seg venner? På hva afrikanere som jobber lange arbeidsdager ville tenkt om at vi prioriterer å bruke timevis på å sitte foran en skjerm hver eneste dag? På at stadig flere småbarnsforeldre synes smarttelefonen sin er viktigere enn å gi oppmerksomhet til sine egne barn?

For min del har det i alle fall vært fascinerende å se hvor radikalt forskjellig kulturen er så fort man reiser fjorten timer unna Norge.  De «rette» verdiene kan nemlig forstås på en helt annen måte i et annet land. Et eksempel på det er å se på hvordan en større andel av afrikanere virker å ha et helt annet forhold til sin egen kropp enn det vi har i Norge og i resten av vesten. I Senegal roses du for eksempel dersom du har blitt litt rund i kjakan – det ses på som velstand. I Norge ser vi gjerne på vektoppgang som mangel på kontroll.

Cathrine, som jeg ble kjent med i Senegal, mente at det kanskje skyldes at menneskene i Afrika har et helt annet forhold til sin egen kropp ettersom at man i større grad bruker den til dans og musikk, slik at man igjen jenner sin egen kropp bedre og dermed trives bedre i den. Kanskje spiller varmen også en rolle, eller så kan det rett og slett skyldes at man sjeldenere ser seg i speilet der nede? Det er neppe tilfeldig at kroppsfokuset er så sterkt i en kultur der det finnes et speil på hver eneste toalett, på hver eneste vegg på treningssentrene.

Og hva ville du sagt dersom du fikk høre at noen du kjenner skulle gifte seg med en person som er tjue år eldre enn seg? Du ville kanskje ristet på hodet, sagt at det ikke går an fordi man er på forskjellige stadier i livet, at det kommer til å skjære seg på et eller annet tidspunkt. Etter to uker i Senegal har jeg vært vitne til at slike «regler» ikke nødvendigvis viser seg å stemme. Kanskje er man ikke så opptatt av at alle må gjennom bestemte livsfaser som har med seg visse kodekser for hvordan man skal oppføre seg, hva man skal bruke tid på og hvilke valg man bør ta?

Spørsmålet er vel om det i det hele tatt trenger å være et enten eller. Selv om kulturene i Senegal og Norge er vidt forskjellige, så må det likevel finnes en viss resonans mellom dem. På turen har vi møtt mange nordmenn og andre skandinaviere som bygger hus der nede, som gifter seg med de lokale – som rett og slett finner seg til rette.

Selv om guttene der nede fremdeles blir sendt i bushen for å få et grunnkurs i hvordan de skal lære seg å bli en «ordentlig» mann, selv om religioner som islam og kristendom står sterkt i landet, så er de vi har møtt svært liberale, åpne og nysgjerrige på hvordan vi lever våre liv.

I motsetning til hva man av og til får inntrykk av i mediene, så har denne turen verifisert min antakelse om at to vidt forskjellige kulturer kan leve side om side. Det forutsetter bare at man møter det nye og det ukjente med en nysgjerrig tilnærming fremfor en som er dømmende.

Om at vi ikke alltid trenger å sette to streker under svaret.

Overtro er en viktig del av senegalesisk kultur. For å sikre seg mot onde ånder bruker de mye tid på å dekorere båtene sine.
Elsker dette bildet <3
En biesverm rundt Ida og rullestolen i barnehagen <3 haha

Sett deg gjerne opp på nyhetsbrevet mitt, slik at du kan få beskjed hver gang jeg skriver et nytt innlegg.

Du kan også følge meg på Instagram og Facebook.

Boken min kan du kjøpe her.

 

 

Kommenter under

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felter er merket med *

Abonner på nyhetsbrevet mitt

Hei :) Når jeg publiserer et nytt innlegg på bloggen kan jeg sende deg en e-post! Det er helt gratis å melde seg på, og e-posten din blir kun brukt til dette formålet.

0