Refleksjonssøndag #7: Bøker som betyr noe

Herregud, det er desember igjen. 2018 er snart over.

For min del innebærer det å ta en titt på listen over bøker jeg har lest i løpet av året. Reflektere over hvilke bøker som har betydd mest for meg og hvilke jeg vil anbefale til andre.

Så hvis du lurer på hvilke bøker du skal kjøpe i julegave til lesehesten i familien: her har du tre tips!

  1. James Rhodes – Instrumental

Det kan godt hende at jeg er påvirket av bokprosjektet jeg holder på med, men Instrumental ble kanskje årets leseropplevelse for meg.

James Rhodes skriver om, hold deg fast: overgrep og klassisk musikk. Rhodes ble utsatt for overgrep som femåring.

Historien om misbruket fungerer som en rød tråd gjennom hele boken. Likevel er det ikke slik at boken er trist fra start til slutt. Boken er morsom, smart og sterk på samme tid. Det er en sånn bok du forelsker deg i fra første setning.

Det sjukeste er kanskje at jeg fikk lyst til å begynne å spille piano etter jeg hadde lest den ferdig.

Tenk deg det, en Mozart-spillende Vildus?

Løp og les!

2. Hilde Lindset: Avskjeder med Judith og Jeg burde ha sperret deg inne

Noen ganger føles det overveldende å skulle begynne på en diger, tjukk roman. Når jeg føler det sånn, pleier jeg å gå for tynne bøker bestående av korte noveller.

Hilde Lindset er etter min mening en av de beste i Norge på å skrive noveller. De korte historiene hun skriver, er tatt ut av hverdagslige situasjoner og menneskemøter som alle kan kjenne seg igjen i. Jeg klarte ikke faktisk ikke velge mellom de to novellesamlingene fordi begge er så gode.

Det aller beste er kanskje at hun ikke skriver ovenfra og ned – noveller. Med det mener jeg at dette ikke er noveller der du sitter igjen med følelsen av at du ikke har skjønt en dritt når du er ferdig med å lese. Novellene til Lindset får deg til å tenke uten at du føler deg dum.

3. Svend Brinkmann – Gå glipp: Begrensningens kunst i en grenseløs tid

Gå glipp er den tredje boken i selvhjelpsbok-serien til psykologen Svend Brinkmann.

Det er kanskje mer riktig å si at den er den tredje i rekken av hans anti-selvhjelpsbøker. Bøkene hans er nemlig selvhjelpsbøker som handler om å si nei til selvrealisering og selvhjelpsbøker som skal gjøre deg til en bedre utgave av deg selv.

Litt selvmotsigende, kanskje. Men jeg setter pris på tankegodset Brinkmann presenterer.

I boken peker han på at vi lever i en grenseløse verden på jakt etter mer, raskere og bedre, og at vi med tiden er blitt livredde for å gå glipp av ting. Kvelder med venninner, konserter, jobbmuligheter. Brinkmann mener at vi bør bli flinkere til å si nei, til å gi avkall på ting. Som et resultat av det, mener han at vi vil få det bedre som individer og samfunn.

Denne boken er høyst aktuell med tanke på klimautfordringene vi har, og med tanke på hvor utslitte mange i dagens samfunn er.

Boken hjalp i alle fall meg med å være fornøyd med mitt valg om å ha en dag i uken da jeg ikke gjør noe. Anbefales til han eller hun som ikke tillater seg å ta pauser i en hektisk hverdag.

Og helt til slutt: hvis du har lyst til å lese 13-21 i løpet av julen, kan du kjøpe den her.

God lesning!

Novelle hentet fra antologien «Vilje».

Adventsklem fra Vilde 🙂

Kommenter under

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felter er merket med *

Abonner på nyhetsbrevet mitt

Hei :) Når jeg publiserer et nytt innlegg på bloggen kan jeg sende deg en e-post! Det er helt gratis å melde seg på, og e-posten din blir kun brukt til dette formålet.

0